Dupa cum m-am
obisnuit in fiecare an incerc sa degust anumite vinuri tinere pentru a valora
calitatea recoltei acestui an. Am degustat vinul alb Albada 2011, un vin
echilibrat si cu arome intense de fructe, cunoscut in zona de Aragon. Un macabeo
ce se mentine pe aceeasi linie de plutire an de an, un lucru demn de apreciat.
ALBADA 2011
Tip de vin: Alb
An: 2011
Soi de
struguri: Macabeo 100%
Grad alcoolic: 14%
Pret: 4-5 Euro
Examen visual: Un vin limpede si cristalin, de culoare galben-pai
cu tonuri verzui , dar de o intensitate scazuta. Lacrimile lasate pe
peretii paharului dau impresia unui vin
cu suficient alcool.
Examen olfactiv: Ca prima senzatie ne induce arome de iarba,
cimisir (merisor), cu o usoara nota tiol. Se percep intense arome de ananas si
banane verzi, dupa un pic timp de aerisire isi face aparitia si marul
verde. Imi da senzatia de note lactice,
facandu-ma sa cred ca vinul a fermentat
in presenta drojdiilor mai mult timp sau ca s-au agitat in tot acest proces.
Examen gustativ: Cu un atac puternic , foarte untuos confirmand
concluziile lacrimilor dense de pe
pahar, o armonie perfecta intre glicerina si alcool facandul un vin gras si
voluminos, dar cu o buna aciditate, cea a unui vin tanar. Pe cale
retronasala se fac resimtite notele
lactice. Un vin echilibrat, cu un post-gust ampliu de fructe tropicale si mar
verde.
Servire si Gastronomie: Temperatura optima de servire 6-8˚C. Se potriveste foarte bine cu peste si fructe de mare, pateuri, branzeturi proaspete, supe, preparate din carne cu sos alb; este un bun insotitor pentru pastele cu branza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu