Vinurile Txakoli (Chacolí) de Getaria provin de pe coasta de Guipúzcoa, o zona cu clima suava cu influente atlantice, temperaturi medii mari si precipitatii intense. Sunt doua soiurile de struguri ce intervin in elaborarea acestui vin: Ondarrabi Zurri soiul alb si Ondarrabi Beltza cel rosu, dar cu putina culoare.
Aceste vinuri odata incheiat procesul de fermentare se mentin impreuna cu drojdiile, ceea ce le confera o unicitate aromatica foarte característica, fragezime, cu putin alcool sunt agreabile si au o personaliate proeminenta.
TXOMIN ETXANIZ TXAKOLI 2011
Zona de Origine: D.O. Getarioko Txakolina
Tip de vin: Alb
An: 2011
Soi de struguri: Hondarribi Zuri (90%), Hondarribi Beltza (10%)
Grad alcoolic: 11%
Pret: 8-9 Euro
Examen visual: Culoare galben palid cu reflexe de culoarea aurului alb, limpede si stralucitor. La fel se observa si o desprindere usoara de bule de gaz facand aluzie la resturi de fermentatie.
Examen olfactiv: Arome pronuntate de mar copt si banane, drojdie. De fond imi inspira miros de ananas si gutui compotate, cu note de flori de soc.
Examen gustativ: Cu o trecere usoara prin cerul gurii, racoritor si cu o pronuntata aciditate, gust dominat de fructele citrice si mar verde. Imi da senzatia de ceva zahar, cu un post-gust persistent de lamaie.
Servire si Gastronomie: Temperatura optima de servire: 6-8˚C. Un bun insotitor pentru aperitive, preparatele din peste si fructe de mare. Este un vin ce il poti savura vara la o terasa, fiind racoritor si lejer, spun ca se potriveste de minune cu pestele in saramura.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu