Multi dintre noi
devalorizam sau dezestimam vinurile rose, unii
le considera un soi de hibrizi, altii ca nu sunt vinuri adevarate
deoarece nu se incadreaza nici in tabara celor albe si nici in a celor rosii,
voluminoase si bine structurate. Cred ca sunt vinuri ce trebuie intelese si
savurate la momentul potrivit, se pot servi ca aperitiv si permit o mare diversitate la momentul alegerii
mancarurilor.
Iata un vin ce in
aceste sarbatori de iarna a fost protagonistul printre invitatii mei, fiind un vin usor, fresh si la
pretul pe care il are este ca si gratis.
COTO DE HAYAS ROSADO 2011
Zona de
Origine: D.O. Campo de
Borja
Tip de vin: Rose
An: 2011
Soi de
struguri: Garnacha
90% si Cabernet 10%
Grad alcoolic:
13.5%
Pret: 2.8 Euro
Strugurii se
culeg in cea de-a treia saptamana a lunii septembrie. Se macereaza fara a se
ajunge la fermentare timp de 6 ore la o temperatura joasa de 8-10˚C. Apoi se
separa mustul prin scurgere si se elaboreaza dupa metoda traditionala
fermentandu-l la 16˚C in depozite cu temperatura controlabila.
Examen visual: Culoare roz capsuniu foarte intensa, cu nuante
pronuntate de violet caracteristice unui vin tanar. Limpede si stralucitor.
Examen olfactiv: Nas proeminent, dominat de puternice senzatii de
fructe citrice, grepfruit, fructe sintetice, cireasa, zmeura, banana, dar se
resimt si ceva nuante de trandafir.
Examen gustativ: Intra
usor, cremos si fresh, evolueaza foarte bine in gura, lasand un gust predominat
de citrice, cu nuante de zmeura. Dulceag si de o aciditate echilibrata, ascunde
foarte bine alcoolul, care la prima impresie te cam sperie, voluminos cu un
post-gust larg de fructe verzi.
Servire si
Gastronomie: Temperatura
optima de sevire: 8-10˚C. Dupa cum am
spus mai sus, este un bun insotitor pentru diverse mancaruri, aciditatea sa
pronuntata neutralizeaza bine mancarurile cu un pic de grasime. Se poate servi
cu diferite salate, aperitive, paste,
legume crude sau preparate, carnuri usoare simple sau cu sos, etc,.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu