marți, 20 martie 2012

UN ROSE 2011



Multi dintre noi devalorizam sau dezestimam vinurile rose, unii  le considera un soi de hibrizi, altii ca nu sunt vinuri adevarate deoarece nu se incadreaza nici in tabara celor albe si nici in a celor rosii, voluminoase si bine structurate. Cred ca sunt vinuri ce trebuie intelese si savurate la momentul potrivit, se pot servi ca aperitiv si permit  o mare diversitate la momentul alegerii mancarurilor. 

Iata un vin ce in aceste sarbatori de iarna a fost protagonistul printre  invitatii mei, fiind un vin usor, fresh si la pretul pe care il are este ca si gratis.


 
COTO DE HAYAS ROSADO 2011


Zona de Origine: D.O. Campo de Borja
Tip de vin: Rose
An: 2011
Soi de struguri: Garnacha 90%  si Cabernet 10%
Grad alcoolic: 13.5%
Pret: 2.8 Euro

Strugurii se culeg in cea de-a treia saptamana a lunii septembrie. Se macereaza fara a se ajunge la fermentare timp de 6 ore la o temperatura joasa de 8-10˚C. Apoi se separa mustul prin scurgere si se elaboreaza dupa metoda traditionala fermentandu-l la 16˚C in depozite cu temperatura controlabila.

Examen  visual: Culoare roz capsuniu foarte intensa, cu nuante pronuntate de violet caracteristice unui vin tanar. Limpede si stralucitor.

Examen  olfactiv: Nas proeminent, dominat de puternice senzatii de fructe citrice, grepfruit, fructe sintetice, cireasa, zmeura, banana, dar se resimt  si ceva nuante de trandafir.

Examen  gustativ:  Intra usor, cremos si fresh, evolueaza foarte bine in gura, lasand un gust predominat de citrice, cu nuante de zmeura. Dulceag si de o aciditate echilibrata, ascunde foarte bine alcoolul, care la prima impresie te cam sperie, voluminos cu un post-gust larg de fructe verzi.

Servire si Gastronomie: Temperatura optima de sevire: 8-10˚C.  Dupa cum am spus mai sus, este un bun insotitor pentru diverse mancaruri, aciditatea sa pronuntata neutralizeaza bine mancarurile cu un pic de grasime. Se poate servi cu diferite  salate, aperitive, paste, legume crude sau preparate, carnuri usoare simple sau cu sos, etc,.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu