marți, 21 februarie 2012

Garnacha Centenaria 2010


GARNACHA CENTENARIA 2010
COTO DE HAYAS

Zona de Origine: D.O. Campo de Borja
Tip de vin: Rosu
An: 2010
Soi de struguri: 100% Garnacha
Grad alcoolic: 14%
Pret: 10 Euro
Este un vin ce caracterizeaza perfect soiul de struguri Garnacha (numita si Grenache),  un soi de origine spaniola si care este marele protagonist al vinurilor din zona Aragon.
Strugurii provin de la vite de vii foarte batrane, de zone neirigate,  cu soluri foarte aride, pietroase si cu pamant rosu, soluri montane. Strugurii se culeg in prima saptamana a lunii Octombrie si se elaboreaza dupa metoda traditionala. Se macereaza la temperatura joasa  o zi cu scopul de a obtine arome de fructe madure, dar care inca isi pastreaza prospetimea. Apoi se fermenteaza la o temperatura de 26˚C timp de 10 zile. Maturarea vinului se face in barici de stejar francez timp de 4 luni, cautand o buna echilibrare intre aromele lemnoase si ce fructifer.

Examen  visual: Culoare rosu  rubiniu cu nuante proeminente de violet, de o intensitate medie-inalta, as spune destul de intensa pentru acest soi, pentru ca se caracterizeaza prin obtinera unor vinuri cu putina culoare. Limpede si cristalin. Este un vin gliceric, foarte usor de sesizat dupa lacrimile care le lasa pe pahar, ce sunt dense producand asa numitul "efectul Marangoni".
Examen  olfactiv: Fara a agita paharul imi vine aroma subtila de lemn prajit (ars), spunandu-mi de la inceput ca are un pas usor prin barica. Agitand paharul ca prima sentzatie simtim mirosul de scortisoara (condimente dulci), piper alb, dupa care incep sa-si faca loc si fructele mature, pruna coapta, cirese, mai bine zis dulceturi. Conform se aeriseste devine mai expresiv amintindu-mi de bomboanele de ciocolata cu visine.
Examen  gustativ: Intra usor, este untuos si pe cale retronasala se apreciaza condimentele si fructele mature, usor arzator dar fara a da senzatia de un vin alcoolic. Un vin cu o aciditate echilibrata, iti umple gura avand taninii maturi, specific pentru garnacha. Post-gustul este lung si dulceag dominat de gustul de smochine coapte, migadle,  semn de un grad avansat de maturare a strugurilor. Dupa preferintele mele un pic nefinisat la gust, necesitand cateva luni bune de permanenta in sticla.
Servire si Gastronomie:  Temperatura optima de servire: 15-16˚ C. Se recomanda decantarea vinului inainte de servire. Recomandat pentru a insoti aperitive din  cascaval , pateuri, etc., mancaruri din carne cu sos, diferite feluri de carne la gratar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu