vineri, 4 mai 2012

RIOJA: "LUIS CAÑAS" versus "EL COTO", MODERN versus CLASIC...


Cand spunem vin Rioja este echivalentul a spune vin clasic, cu o larga viata in barica si in sticla, un vin unde predomina lemnul si in paldar este suav si untuos, sau cel putin asa era candva.  Am sa incerc sa fac o comparatie intre doua vinuri ce au aceeasi zona de origine, acelasi soi de struguri, in general acelasi proces de elaborare si timp de permanenta in barici, dar sunt doua povesti total diferite.......
LUIS CAÑAS CRIANZA 2008
Cu o permanente de 12 luni in barici, iar cupajul constituit din 30% barici franceze si un 70% americane.

Zona de Origine: D.O. C. Rioja  
Tip de vin: Rosu              
An: 2008
Soi de struguri: Tempranillo 95%, Garnacha 5%                              
Grad alcoolic: 14%         
Crama: Bodegas Luis Cañas S.A.
Pret: 7 Euro
Examen  visual: Culoare rosu rubiniu cu tente inca violacee, intensitate coloranta medie, limpede si cristalin.  
Examen  olfactiv: Nas intens de fructe negre coapte, pruna uscata, smochine, cu note intense de  tutun, piper alb, nucsoara, ceva caramel, lemnul bine integrat lasand loc aromelor fructoase.
Examen  gustativ: Imponent, cu un atac puternic , voluminos si bine structurat, tanini vigurosi si inca verzi, are nevoie de ceva timp in sticla. Imi lasa gust de unt si lemn prajit, aciditate echilibrata, post-gust larg bine condimentat.

Servire si Gastronomie:  Temperatura optima de serviré: 18˚C.

       Un Rioja de o croiala mai moderna, ce isi pastreaza aromele de fructe si lemn bine integrat, cu mai mult nerv in gura, pastrandu-si acea prospetime a unui vin ce inca are ceva de trait.




“EL COTO” CRIANZA  2008
Minim 12 luni de permanenta in barici de stejar francez si 6 luni de maturare in sticla.

Zona de Origine: D.O. C. Rioja
Tip de vin: Rosu              
An: 2008
Soi de struguri: Tempranillo 100%
Grad alcoolic: 13%
Crama: El Coto de Rioja
Pret: 6,2  Euro
Examen  visual: Culoare rosu rubiniu cu tonuri granata-caramizii, de o intensitate medie-joasa. Limpede si cristalin
Examen  olfactiv: Nas de intensitate medie, predominat de lemn prajit, piele, lemn vechi si ceva umed, trebuie sa cauti fructele, dar apar pana la urma si sunt compotate
Examen  gustativ: Intra suav, untuos, subtirel si fara corp, ii lipsesc taninii cu desavarsire, post-gust scurt de lemn prajit. Este lipsit de viata fata de adversarul sau ce este destul de nervos.
Servire si Gastronomie:  Temperatura optima de serviré: 16-18˚C

Un clasic Rioja  de care sunt cam dezamagita, pentru ca acea barica umeda si veche s-a facut stapan deplin al acestui vin, sa nu mai vorbim de pret, ca doar la acesti bani as  avea dstule optiuni....



Stanga: EL COTO
Dreapta: LUIS CAÑAS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu