Cand spunem vin Rioja este echivalentul a spune vin clasic, cu o larga viata in barica si in sticla, un vin unde predomina lemnul si in paldar este suav si untuos, sau cel putin asa era candva. Am sa incerc sa fac o comparatie intre doua vinuri ce au aceeasi zona de origine, acelasi soi de struguri, in general acelasi proces de elaborare si timp de permanenta in barici, dar sunt doua povesti total diferite.......
LUIS CAÑAS CRIANZA 2008
Cu o permanente de 12 luni in barici, iar cupajul constituit din 30% barici franceze si un 70% americane.
Tip de
vin: Rosu
An: 2008
Soi de
struguri: Tempranillo
95%, Garnacha 5%
Grad
alcoolic: 14%
Crama:
Bodegas Luis Cañas S.A.
Pret: 7 Euro
Examen visual: Culoare rosu
rubiniu cu tente inca violacee, intensitate coloranta medie, limpede si
cristalin.
Examen olfactiv: Nas intens de fructe negre coapte,
pruna uscata, smochine, cu note intense de
tutun, piper alb, nucsoara, ceva caramel, lemnul bine integrat lasand
loc aromelor fructoase.
Examen gustativ: Imponent, cu
un atac puternic , voluminos si bine structurat, tanini vigurosi si inca verzi,
are nevoie de ceva timp in sticla. Imi lasa gust de unt si lemn prajit,
aciditate echilibrata, post-gust larg bine condimentat. Servire si Gastronomie: Temperatura optima de serviré: 18˚C.
Un Rioja de o croiala mai moderna, ce isi pastreaza aromele de fructe si lemn bine integrat, cu mai mult nerv in gura, pastrandu-si acea prospetime a unui vin ce inca are ceva de trait.
“EL COTO” CRIANZA 2008
Tip de
vin: Rosu
An: 2008
Soi de
struguri: Tempranillo
100%
Grad
alcoolic: 13%
Crama: El Coto
de Rioja
Pret: 6,2 Euro
Examen visual: Culoare rosu
rubiniu cu tonuri granata-caramizii, de o intensitate medie-joasa. Limpede si
cristalin
Examen olfactiv: Nas de intensitate medie, predominat
de lemn prajit, piele, lemn vechi si ceva umed, trebuie sa cauti fructele, dar
apar pana la urma si sunt compotate
Examen gustativ: Intra suav, untuos, subtirel si fara
corp, ii lipsesc taninii cu desavarsire, post-gust scurt de lemn prajit. Este
lipsit de viata fata de adversarul sau ce este destul de nervos.
Servire
si Gastronomie: Temperatura optima de serviré: 16-18˚C
Un clasic Rioja de care sunt cam dezamagita, pentru ca acea barica umeda si veche s-a facut stapan deplin al acestui vin, sa nu mai vorbim de pret, ca doar la acesti bani as avea dstule optiuni....
Stanga: EL COTO Dreapta: LUIS CAÑAS |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu