joi, 5 aprilie 2012

TEOREMA 2009, pahar Bordeaux versus Taster

     Acum voi descrie un vin spaniol care a fost prezent la Festivalul PROVINO 2012 desfasurat luna trecuta la Cluj-Napoca. Este un monovarietal Garnacha  care a adunat cateva medalii, dar mai remarcabile sunt cele 90 de puncte conform Guía Peñin.  Sigur veti spune de unde acest titlu, ei bine, am avut ocazia sa probez acest vin cu doua tipuri de pahare: unul este cel cu care suntem obisnuiti, renumitul "Bordeaux" si un alt pahar numit “Taster”, am tras concluziile mele si vreau sa le impartasesc.  

Zona de Origine: D.O. Calatayud                            
Tip de vin: Rosu              
An: 2009
Soi de struguri: Garnacha
Grad alcoolic: 14%
Crama: Bodegas y Viñedos de Jalon
Pret: 3,5 Euro



Examen  visual:  Culoare rosu visina, cu tonuri violacee, de intensitate coloranta medie, lucru obisnuit pentru acest soi de struguri.



Examen  olfactiv: Nas mediu de fructe mature, fructe de padure, coacaze coapte, ceva note lactice. Desi nu scrie nimic despre permanenta sa in barici  se resimt aromele de lemn prajit, de ciocolata si ceva piper, dar si un pic de etanal.

Examen  gustativ: Este viu in gura, totodata  un pic subtirel, cu acei acei tanini vigurosi, desi lemnosi,  eleganti si cu gust de lemn prajit si nitel cafea, aciditate echilibrata si alcoolul bine integrat, cu un post-gust larg condimentat.

Servire si Gastronomie:  Temperatura optima de servire: 16-18˚C

Se potriveste cu aperitive, mancaruri din carne, carne la gratar, branzeturi, etc.




Proba paharului “Taster”

            
        Este un pahar special pentru degustarea vinului, favorizeaza perceptia aromelor dar fara doar si poate descopera cel mai mic defect ce il poate avea un vin. Nu are picior, in schimb are doua scorburi, una laterala si alta pe fundul paharului astfel ca se sustine cu doua degete. Dupa cum v-am spus acelasi vin Teorema 2009 degustat cu acest pahar mi s-a parut total diferit, are un nas mult mai intens si dominat in totalitate de lemn prajit si cafea, fructele au ramas uitate, o virtute acunsa de Taster. In gura pare ca este mult mai corpulent, simti cum evolueaza si taninii sunt mai puternici si  mult mai lemnosi. La fel se apreciaza diferit si culoarea vinului, este mai vie si mai nítida.





4 comentarii:

  1. 3.5 euro !?!?! WOW! L-am degustat si eu la Cluj, mi-a placut asa ca l-am si luat acasa, urmeaza sa-l deschid in perioada urmatoare sa vad cum se prezinta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, este pretul cu care l-am luat chiar de la magazinul cramei si chiar cred ca este corect calitate-pret

    RăspundețiȘtergere
  3. Les Impitoyables! Un vis pentru Romania, nu cred sa se gaseasca undeva.

    RăspundețiȘtergere