In fiecare an D.O.Campo de Borja organizeaza saptamana
dedicata soiului Garnacha in Zaragoza si in provincie, astfel timp de o
saptamana restaurantele ofera o gama variata de mancaruri insosite de aceste
vinuri. In data de 5 iunie s-a celebrat cea de-a VIIIª Editie a Mostrelor de
Garnacha din Campo de Borja in Gran Hotel (Zaragoza), cu scopul cunoasterii de
catre publicul larg a vinurilor elaborate din acest soi. Vorbesc de un soi de struguri ce isi are originile in
Arágon si caruia acum ceva timp nu i se prea recunosteau
calitatile(capacitatile) pentru elaborarea unui monovarietal, dar uite ca D.O.
Campo de Borja a crezut in potentialul acestor vinuri , astfel fiind primii
care promoveaza “El Imperio de la
Garnacha” . Trebuie sa specific ca este zona cu cea mai mare superficie
cultivata de garnacha tradusa in 5000 de ha, dintre acestea 2000 ha fiind de o
varsta cuprinsa intre 30-50 de ani.
Anul 2011 a fost un an extrem de secetos si cu multe zile cu
vant atat primavara cat si vara, cu o recolta mai inaintata si cu o productie
mai scazuta decat in alti ani, dar nu neaparat si de o calitate mai inferioara.
S-a vorbit mult despre diversitatea de
microclimate si soluri, despre noile proiecte si bineinteles despre vin.
Tipurile de soluri in Campo de Borja |
Vinurile ce au intrat la degustarea oficiala au fost:
1.
Garnacha Centenaria 2010 (Crama: Bodegas
Aragonesas)
2.
Berola 2008 (Bodegas Borsao)
3.
Cayus Selección 2009 (Bodegas Santo Cristo de
Ainzón)
4.
Veraton 2009 (Bodegas Alto Moncayo)
5.
Galiano 2007 (Bodegas Aragonesas)
6.
Tres Picos (Bodegas Borsao)
7.
Terrazas del Moncayo 2008 (Bodegas santo Cristo
de Ainzón)
8.
Alto Moncayo 2009 (Bodegas Alto Moncayo)
Voi incerca sa fac o scurta trecere in revista despre
fiecare vin degustat si trebuie sa precizez ca au un continut alcoolic ridicat,
in jur de 15% alcool.
1-
GARNACHA CENTENARIA 2010 : Un vin ce l-am
descris intr-o editie anterioara si care nu a dezamagit. Nas intens predominat
de fructe maturate, pruna, dulceata de visine, note de violete, barica bine
integrata cu nuante de prajit, condimente, scortisoara si un fond mineral. In
gura evolutioneaza foarte bine, corpulent, cu acei tanini vii, echilibrat si
amplu, cu un post-gust larg de visine si
condimente. Pret: 10 Euro
2-
BEROLA 2008: Permanenta de 14 luni in barrica de
lemn francez, un cupaj de 80% Garnacha si 20% Syrah. Culoare rosu visina cu
tonuri rubinii. In nas predomina fructele rosii, pruna, fructe sintetice,
vanilie, arome de condimente (piper
alb), note lactice si nitel alcool. Atac suav, amplu si voluminos, aciditate
buna si tanini amabili, post-gust persistent de vanilie. Pret: 11 Euro
3-
CAYUS SELECCIÓN 2009: 100% Garnacha si o
permanenta in barrica de 6-8 luni. Nas intens si elegant unde se resimt mai
intai aromele de tutun si lemn prajit, dar in scurt timp apar si notele de
fructe de padure coapte, dar si note lactice. In gura este carnos si
astringent, aciditate pronuntata si tanini duri, ceea ce m-a surprins, deoarece
am mai degustat acest vin si era alta poveste. Trebuie sa precizez ca am
inteles ca era imbuteliat foarte recent, fapt ce ma face sa vreau sa-i mai dau
o sansa. Pret: 12.5 Euro
4-
VERATÓN 2009: Maturare in barrica de 16 luni si
Garnacha 100%. Culoare rosu cireasa cu tente violacee spre caramiziu. Arome
intense se fructe negre, dulceata de prune,
lemn prajit, cafea , ciocolata. Atac suav, in gura ceva subtirel si
tanini cam absenti, se cam simte alcoolul, lasand in gura un gust de ciocolata
si piper negru. Pret: 24 Euro
5-
GALIANO 2007: Maturare in butoi (capacítate de
10.000 Litri) timp de 9 luni si 7 luni in barici de lemn francez. Ii trebuie
ceva timp ca sa se deschida, dar merita asteptarea, prezentandu-se cu un nas
intens de fructe rosii si negre compotate, note de lemn prajit, condimente,
cafea, ceva piele, pe final apar eucaliptul si note minerale. Intra in forta,
voluminos, consistent si gliceric, cum
imi place sa spun ” un vin pentru a-l manca”, este plin si cu acei tanini ce
vibreaza inca, se resimte lemnul bine integrat ce ii confera un post-gust de cafea si prajit. Pret: peste
60 Euro.
6-
TRES PICOS: 5 luni in barica de lemn francez.
Culoare rosu cireasa cu tonuri violete foarte pronuntate. In nas se impun in
totalitate aromele de fructe rosii, cireasa,
visina, ceva floral si note balsamice si lactice, lemn prajit, un vin ce
urmareste sa conserve mai mult fructele
si a reusita. In gura este astringent, cu o aciditate pronuntata si tanini
verzi, mi se pare cam verde, post-gust larg de visina si fructe compotate.
Pret: 14 Euro.
7-
TERRAZAS DEL MONCAYO 2009: Permanenta de 10-12
luni in barici de lemn francez. Nas intens de fructe negre si rosii, barica
bine integrata, note de prajit, cafea si iar tutun. In gura acelasi lucru ca si
la fratele sau Cayus, tanini agresivi si astringent, aciditate buna, are nevoie
de ceva timp de maturare in sticla, o sa-l incerc si ceva mai incolo. Pret: 30
Euro.
8-
ALTO MONCAYO 2009: 20 de luni in barici. Arome
intense de fructe negre foarte mature, pasificate, barica resimtindu-se prin
notele de vanilie, scortisoara, balsamice si lemn, nas complex. In gura se
impune de la bun inceput, carnos, ampliu, bine estructurat, echilibru intre
aciditate-alcool-tanini, post-gust larg condimentat si cu note balsamice. Pret:
35 Euro.
Bodegas Aragonesas S.A. |
Bodegas Santo Cristo de Ainzón |
Bodegas Borsao |
Bodegas Borsao |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu