A venit si momentul de a degusta un “Rioja”, fara indoiala o zona emblematica sau mai bine zis un mit spaniol in afara tarii, dar si taramul soiului Tempranillo. Si vreau sa incep cu un tip de vin foarte cunoscut prin zona, elaborat prin macerare carbonica. Sunt vinuri cu o viata scurta si potrivit pentru “tapeo “(= degustari de aperitive) prin baruri dupa amiezele, o cultura a barurilor impartasita cu mult entuziasm de spanioli.
Tip de vin: Rosu
An: 2011
Soi de struguri: Tempranillo 95%, Viura 5%
Grad alcoolic: 13.5%
Crama: Bodegas Altún S.L.
Pret: 5,20 Euro
Examen visual: Culoare rosu cireasa coapta, cu nuante proeminente de violet, cu o intensitate coloranta medie-joasa, limpede si cristalin, desi pe eticheta de pe verso scrie: Datorita puritatii vinului poate aparea precipitare naturala care nu afecteaza calitatea produsului.
Examen olfactiv: Nas puternic de fructe maturate, visina coapta, banana, fructe sintetice, se fac resimtite si aromele de piper alb, minerale.
Examen gustativ: Atac puternic, destul de corpulent cu acei tanini vii, ai unui vin tanar, de o buna aciditate cu un post-gust larg de fructe sintetice.
Servire si Gastronomie: Temperatura optima de servire: 14˚C
Se recomanda consumul lui inainte de a implini un an de la imbuteliere si dupa cum v-am spus este potrivit pentru a insoti aperitive, preparate din peste, branzeturi, mezeluri si cate mai poftiti.
Sin duda un buen vino de tapeo.
RăspundețiȘtergere