duminică, 11 martie 2012

Granbazan Ambar si Viñas del Sopié


John Gay spune “Ce subite prietenii survin din vin”. O sticla de vin este o buna scuza pentru a reuni cateva prietene la o poveste si a petrece placut timpul. In una dintre serile trecute am avut ocazia sa savurez cateva vinuri ce nu le cunosteam si care au fost o surpriza placuta nu doar pentru mine, ci si pentru insotitoarele mele. Asa ca in aceasta pagina voi descrie mai pe scurt doua vinuri albe.


 GRANBAZÁN AMBAR




Este un vin elaborat dintr-un soi de struguri Albariño, de la o crama din Galicia, fiind cel mai renumit si mai premiat vin al cramei  Agro de Bazan.

Zona de Origine: D.O. Rias Baixas

Tip de vin: Alb

An: 2011

Soi de struguri: Albariño 100%

Grad alcoolic: 12,5%

Pret: 9.50-11 Euro



Examen  visual: Culoare galben pai cu tente aurii, limpede si cristalin.

Examen  olfactiv: Nas destul de intens, cu arome predominante de flori de soc si fructe tropicale. Se apreciaza  aromele de banane maturate si ananas, dar cu un fond subtil de minerale.

Examen  gustativ: Un vin corpolent, rotunjor si untuos ce iti umple gura cu nuante delicate de fructe tropicale maturate. Cu o aciditate equilibrata, racoritor si de un post-gust persistent, este un vin fin si foarte expresiv.

Servire si Gastronomie: Temperatura optima de serviré 8-10˚C. Un bun insotitor pentru mancarurile reci, aperitive, preparate din peste, carne de pui. Din proprie experienta va spun ca se potriveste de minune cu cascavaluri maturate cu arome puternice, cu fructe de mare, ciuperci cu sos verde.

Crama Agro de Bazan S.A.




VIÑAS DEL SOPIÉ RUEDA




Un vin obtinut din struguri ce au fost supusi unei maceratii peliculare la o temperatura de 12ºC timp de 24 de ore cu scopul obtinerii unui maxim potential aromatic si gustativ. Odata terminat procesul de fermentare vinul se mentine impreuna cu drojdiile timp de 2 luni, ceea ce ii da o anumita rotunjime.




Zona de Origine: D.O. Rueda

Tip de vin: Alb

An: 2011

Soi de struguri: Verdejo

Grad alcoolic: 13%

Pret: 5-6 Euro



Examen  visual: Culoare galben palid cu tente verzui, de o intensitate medie.

Examen  olfactiv: Senzatie de arome  proeminente de fructe citrice si vegetale, de fan si sparanghel, poate ceva nuante de flori de tei.

Examen  gustativ: De o trecere usoara si gratificanta, un vin gras bine structurat, cu o buna aciditate si cu un gust dominat de fructe citrice si tropicale, de o persistenta surprinzatoare de banane mai verzi si poate nitel lamaie.

Servire si Gastronomie:  Temperatura de servire: 8-10˚C. Este un vin ce se poate consuma si singur deoarece un are nevoie obligatoriu de ceva sa il insoteasca, dar se potriveste de minune cu aperitive, cu mancaruri usoare si nu prea sofisticate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu