vineri, 25 mai 2012

TRAVITANA MONASTRELL OLD VINES 2009


Zona de Origine: D.O. Alicante
Tip de vin: Rosu              
An: 2009
Soi de struguri: Monastrell
Grad alcoolic: 13.5%
Crama: Bodegas Murviedro
Pret: 6-7 Euro
        Cel de-al doilea soi de struguri important in Spania, dupa Tempranillo, este Monastrell, astfel devenind tara cu cea mai mare suprafata cultivata cu acet soi. Produce vinuri cu o intensitate coloranta medie si un bun echilibru alcool-aciditate, vinuri cu tanini nu foarte agresivi si care dupa maturare in barici tind a fi dulcii si amabili.

Examen  visual: Culoare intensa de rosu rubiniu cu tonuri caramizii destul de proeminente, semn ca un vorbim de un vin tanar. Limpede si cristalin.
Examen  olfactiv: Intensitate aromatica pronuntata de fructe negre coapte cum ar fi murele, fragute, sirop de visine, se face simtit si baricul cu note de vanilie, scortisoara, putin eucalipt si condimente, mai pe scurt lemn foarte bine integrat.
Examen  gustativ: Intra cu eleganta, pare un pic subtirel, cu o aciditate buna, sunt prezenti si taninii subtili si lemnosi, post-gust larg de vanilie si scortisoara, un vin echilibrat.
Servire si Gastronomie:  Temperatura optima de servire  16-18˚C.

Ar putea insoti orice fel de mancare pe baza de carne rosie,  carnuri de vanat, branzeturi  mai puternice si mezeluri, etc.

sâmbătă, 19 mai 2012

MARQUÉS DE CÁCERES CRIANZA 2008

   Cu o perioada de 12 luni de maturare in barici de stejar francez si 14 luni in sticla, un vin foarte comercial, stil Rioja, dar precum spun producatorii "nu necesita mare prezentare, deoarece este foarte cunoscut".....logic.


Zona de Origine: D.O. C. Rioja
Tip de vin: Rosu              
An: 2008
Soi de struguri: Tempranillo 85%, Garnacha 15%
Grad alcoolic: 13.0%
Crama: Marqués de Cáceres
Pret: 7.3 Euro

Examen  visual: Culoare rosu rubiniu cu tonuri catre caramiziu, dar se mai intrevad inca acele nuante de violet. Intensitate coloranta medie.
Examen  olfactiv: Nas de intensitate medie-inalta de lemn prajit, tutun, barica veche, la inceput este putin redus. Dupa 10 minute in pahar isi pierde mai toate atributele, ramane cam insipid, doar ceva urme usoare de acel lemn prajit.
Examen  gustativ: Atac suav, doar ca este subtirel si lipsit de volum, un pic arzator, desi cu acest grad alcoolic nu ar trebui sa iasa in evidenta, ii gasesc doar aciditate pronuntata.
Servire si Gastronomie: Temperatura optima de serviré: 12-16˚C.
Insotitor pentru manacruri pe baza de carne, carnuri rosii, de vanat, legume, branzeturi, etc.

miercuri, 9 mai 2012

"BALTASAR GRACIAN" BLANCO DE HIELO 2011

         Primul“Blanco de Hielo” sau “Ice Wine” produs in zona Aragón este unul din localitatea Miedes. O zona cu vite de vie aflate la o altidtudine mare si cu temperaturi scazute in a doua jumatate a lunii noiembrie, find atunci cand se realizeaza recolta. Un vin ce il urmaresc in fiecare an si cred ca este mult mai reusit ca precedentul 2010 si o buna alternativa pentru cei care prefera un semisec, relatia calitate pret fiind razonabila, unde mai pui ca are si o prezentare atractiva, sticla albastra cu capsula si eticheta argintii.

Zona de Origine: D.O. Calatayud
Tip de vin: Alb                 
An: 2011
Soi de struguri: Macabeo 100%
Grad alcoolic: 13.5%
Crama: Cooperativa San Alejandro        
Pret: 7 Euro
 

Examen  visual: Culoare palida galben pai cu tente verzui foarte subtile. Limpede si cristalin.
Examen  olfactiv:  Intensitate aromatica foarte  buna de fan, uscat, compot de ananas, pere coapte, gutui, un punct usor tiolic, dar si elegante note de flori de migdal.
Examen  gustativ: Untuos, foarte gliceric si dulceag, poate cam mult zahar dandu-mi senzatia de nitel mielos, voluminos si de o aciditate echilibrata. Post-gust larg de pere si gutui, dar si de miere de albine, cred ca zaharul ma cam induce in eroare, l-as fi preferat un pic mai sec.
Servire si Gastronomie:  Temperatura optima de serviré 6-8˚C.
Merge bine ca si aperitiv, dar poate insoti canapé-uri, branzeturi, pate-uri, fructe de mare, salate cu foie gras, prepárate din paste, dar si deserturi ceva mai dulci, etc.

Baltasar Gracian 2010

vineri, 4 mai 2012

RIOJA: "LUIS CAÑAS" versus "EL COTO", MODERN versus CLASIC...


Cand spunem vin Rioja este echivalentul a spune vin clasic, cu o larga viata in barica si in sticla, un vin unde predomina lemnul si in paldar este suav si untuos, sau cel putin asa era candva.  Am sa incerc sa fac o comparatie intre doua vinuri ce au aceeasi zona de origine, acelasi soi de struguri, in general acelasi proces de elaborare si timp de permanenta in barici, dar sunt doua povesti total diferite.......
LUIS CAÑAS CRIANZA 2008
Cu o permanente de 12 luni in barici, iar cupajul constituit din 30% barici franceze si un 70% americane.

Zona de Origine: D.O. C. Rioja  
Tip de vin: Rosu              
An: 2008
Soi de struguri: Tempranillo 95%, Garnacha 5%                              
Grad alcoolic: 14%         
Crama: Bodegas Luis Cañas S.A.
Pret: 7 Euro
Examen  visual: Culoare rosu rubiniu cu tente inca violacee, intensitate coloranta medie, limpede si cristalin.  
Examen  olfactiv: Nas intens de fructe negre coapte, pruna uscata, smochine, cu note intense de  tutun, piper alb, nucsoara, ceva caramel, lemnul bine integrat lasand loc aromelor fructoase.
Examen  gustativ: Imponent, cu un atac puternic , voluminos si bine structurat, tanini vigurosi si inca verzi, are nevoie de ceva timp in sticla. Imi lasa gust de unt si lemn prajit, aciditate echilibrata, post-gust larg bine condimentat.

Servire si Gastronomie:  Temperatura optima de serviré: 18˚C.

       Un Rioja de o croiala mai moderna, ce isi pastreaza aromele de fructe si lemn bine integrat, cu mai mult nerv in gura, pastrandu-si acea prospetime a unui vin ce inca are ceva de trait.




“EL COTO” CRIANZA  2008
Minim 12 luni de permanenta in barici de stejar francez si 6 luni de maturare in sticla.

Zona de Origine: D.O. C. Rioja
Tip de vin: Rosu              
An: 2008
Soi de struguri: Tempranillo 100%
Grad alcoolic: 13%
Crama: El Coto de Rioja
Pret: 6,2  Euro
Examen  visual: Culoare rosu rubiniu cu tonuri granata-caramizii, de o intensitate medie-joasa. Limpede si cristalin
Examen  olfactiv: Nas de intensitate medie, predominat de lemn prajit, piele, lemn vechi si ceva umed, trebuie sa cauti fructele, dar apar pana la urma si sunt compotate
Examen  gustativ: Intra suav, untuos, subtirel si fara corp, ii lipsesc taninii cu desavarsire, post-gust scurt de lemn prajit. Este lipsit de viata fata de adversarul sau ce este destul de nervos.
Servire si Gastronomie:  Temperatura optima de serviré: 16-18˚C

Un clasic Rioja  de care sunt cam dezamagita, pentru ca acea barica umeda si veche s-a facut stapan deplin al acestui vin, sa nu mai vorbim de pret, ca doar la acesti bani as  avea dstule optiuni....



Stanga: EL COTO
Dreapta: LUIS CAÑAS