duminică, 29 aprilie 2012

SIOSY 2009

Eticheta de pe verso incepe asa: ¿Sirah ori Syrah? ¿Shiraz ori Syrac? Sunt multe formele de a numi acest soi, doar una de a-l intelege: savurandu-l..…”.Un monovarietal cu o trecere de 9 luni prin barici de lemn francez si de o relatie calitate-pret corecta.

Zona de Origine: D.O. Calatayud
Tip de vin: Rosu              
An: 2009
Soi de struguri: Syrah/Sirah 100%
Grad alcoolic: 14%
Crama: Bodegas y Viñedos de Jalón
Pret: 4-5 Euro

Examen  visual: Culoare rosu visina coapta, cu tonuri rubinii-violacee, culoare intensa si lacrimi pronuntate, dar care aluneca rapid pe peretii paharului. Limpede si cristalin.
Examen  olfactiv: Nas de intensitate medie cu arome de fructe rosii compotate, dulceata de cirese, visina, iar barica este bine integrata dandui o anume complexitate, cu tente de lemn prajit, condimente iuti (piper negru), cu un fond pronuntat de eucalipt.
Examen  gustativ: Intra in forta, voluminos si dens, cu tanini inca verzi ce dau  acea astringenta, dar care dupa ceva timp de permanente in sticla se vor rotungi nitel. De o buna aciditate si cu un post gust mediu-larg de fructe compotate si lemn prajit, bine estructurat.
Servire si Gastronomie: Temperatura optima de servire: 16-18 ˚C.
Poate fi un bun isotitor pentru branzeturi, aperitive, prepárate ce au la baza carnuri de pui  si porc, carnuri la gratar, etc,.

luni, 23 aprilie 2012

TERRAZAS DEL MONCAYO

    Il avem aici pe fratele mai mare al lui Cayus 2009, ati ghicit, este un alt varietal garnacha, de la aceeasi crama, doar ca un stil total diferit. Un vin elegant, complex si de o croiala moderna, cu 14 luni de barica francesa si cel putin 6 luni de sticla.

Zona de Origine: D.O. Campo de Borja
Tip de vin: Rosu              
An: 2008
Soi de struguri: Garnacha 100%
Grad alcoolic: 15%
Crama: Crianzas y Vinedos Santo Cristo de Ainzón
Pret: 30 Euro

Examen  visual: Culoare rosu cireasa neagra coapta cu tente de violet, dar mai putin proeminente si de o intensitate medie.
Examen  olfactiv: Arome intense de fructe negre maturate, mure,  prune uscate, cu tente de condimente dulci, ciocolata, caramel, cu un subtil fond mineral.
Examen  gustativ: Atac puternic,  un vin concentrat si cu tanini ceva mai fini, dar nelipsiti, chiar amabili as spune, cu un gust de fructe coapte, chiar rascoapte. Gliceric, cu o buna aciditate si un post-gust persitent de condimente dulci, dar si de nitel alcool.
Servire si Gastronomie: Temperatura optima de servire: 18-20˚C. Acest vin ne cere ceva mancaruri mai puternice, pe baza de carnuri, deaorece mancarurile mai lejere ar ramane in umbra lui.


Plantatii de Garnacha la poalele muntelui Moncayo

duminică, 22 aprilie 2012

CAYUS SELECCIÓN 2009


    Dupa cum va veti da seama am o slabiciune pentru un anumit tip de vinuri si ¡Voilá ici! Un monovarietal Garnacha, un soi de struguri ce produce vinuri de o culoare medie, cu arome intense specifice de fructe maturate, tanini amabili si ceva dulcii, semn al unei recolte tarzii.

Zona de Origine: D.O. Campo de Borja
Tip de vin: Rosu              
An: 2009
Soi de struguri: Garnacha 100%
Grad alcoolic: 15%
Crama: Crianzas y Viñedos Santo Cristo de Ainzón
Pret: 12.5 Euro

Examen  visual: Culoare rosu rubiniu cu usoare tonuri de violet,  dar si unele lacrimi dense si colorate lasate pe pahar. Limpede si cristalin.
Examen  olfactiv: Nas intens predominat de fructe de padure, zmeura, fragute, smochine, dar se face resimtita si trecerea lui prin barica (9 luni) cu acele arome  bine integrate de lemn prajit, condimente, cafea,  ceva note lactice si ceva alcool.
Examen  gustativ: Intra cu eleganta, corpulent si voluminos, cu tanini vigurosi dar agreabili, cu o buna aciditate. Stiu ca gradul alcoholic de pe sticla sperie dar va pot spune ca nu se simte alcoolic, deoarece are un bun echilibru intre alcool-corp-aciditate ceea ce il face atractiv si interesant.Post-gust persitent de fructe maturate si vanilie. Si nu pot sa nu fac mentiunea ca acest continut in alcool este un atribut al acestui soi de struguri Garnacha, cultivat in zona Aragón, fiind o zona arida unde este singular prin carcteristicile sale organoleptice usor difirentiabile de alte zone unde se mai cultiva.
Servire si Gastronomie: Temperatura optima de serviré: 18˚C. Este un bun insotitor pentru aperitive, branzeturi, mezeluri, mancaruri ce au la baza carnuri rosii si de vanta, la fel se potriveste de minune cu rata confitata.

sâmbătă, 14 aprilie 2012

LOS MONTEROS 2011



Provenit de pe insorita coasta a Valenciei avem aici un vin alb din gama clasicelor mediteraniene, o gama de vinuri dense si cu o personalitate aparte.

Zona de Origine: D.O. Protejata Valencia
Tip de vin: Alb
An: 2011
Soi de struguri: Merseguera, Muscat (Moscatel)
Grad alcoolic: 12%
Crama: Bodegas Murviedro
Pret: 5 Euro

Examen  visual: Culoare galben pai cu tente verzui –lamaiate, limpede si stralucitor.

Examen  olfactiv: Intensitate aromatica medie de flori albe, cu acea nota de tiol, lamaie coapta, cu tuse de ananas compotat, imi aminteste de bomboanele de eucalipt, dar si ceva note de panificatie.

Examen  gustativ: Intra cu eleganta, untuos si voluminos, ma surprinde placut pentru ca il asteptam chiar subtirel, cu acel gust mieros si de iarba uscata, iar retronasal resimtinduse acea lamaie coapta.

Servire si Gastronomie:  Temperatura optima de consum: 8-10˚C.
Pe eticheta scrie ca este un bun insotitor pentru peste, fructe de mare, “paella” si carnuri albe, dar cred ca ar merge si cu ceva aperitive sau canapé-uri mai indraznete, sau daca vreti el singur estae un bun aperitiv.

joi, 12 aprilie 2012

BARBADILLO Castillo de San Diego



Zona de Origine: Cadiz

Tip de vin: Alb

An: 2011                             

Soi de struguri: Palomino fina

Grad alcoolic: 12.5%

Crama: Bodegas Barbadillo S.L.

Pret: 3.60 Euro

 Soiul de struguri Palomino Fino sta la baza vinurilor fine din Jerez caracterizate printr-un grad alcoolic ridicat 15% obtinut prin adaugare de alcool vinic si au o perioada de maturare in butoaie de stejar numite "botas jerezanas". Insa aceasta crama a fost prima care a elaborat cu acest soi de struguri un vin alb dupa metoda traditionala de vinificare sau daca vreti, un vin alb tanar si de o croiala mai moderna.

Examen  visual: Culoare galben pai, cu tente de auriu, mai bine zis de aur alb, dar si desprinderea a catorva bule de gaz.

Examen  olfactiv: Intensitate aromatica medie dominata de banana coapta, marul golden, para, ceva miere si miros de drojdie, cu aluzii de flori de soc.              

Examen  gustativ: Este corpolent, intra usor si lin, cu prezrenta de gaz carbonic,  dar cam neutru, desi  nu are un grad alcoolic ridicat se simte un dezechilibru intre alcool si aciditate. Post-gust destul de larg cu gust de banane, un pic amarui.

Servire si Gastronomie: Temperatura optima de consum: 6-8˚C

Este un vin potrivit pentru a insoti orice tip de peste, fructe de mare, dar si branzeturi mai suave.

joi, 5 aprilie 2012

TEOREMA 2009, pahar Bordeaux versus Taster

     Acum voi descrie un vin spaniol care a fost prezent la Festivalul PROVINO 2012 desfasurat luna trecuta la Cluj-Napoca. Este un monovarietal Garnacha  care a adunat cateva medalii, dar mai remarcabile sunt cele 90 de puncte conform Guía Peñin.  Sigur veti spune de unde acest titlu, ei bine, am avut ocazia sa probez acest vin cu doua tipuri de pahare: unul este cel cu care suntem obisnuiti, renumitul "Bordeaux" si un alt pahar numit “Taster”, am tras concluziile mele si vreau sa le impartasesc.  

Zona de Origine: D.O. Calatayud                            
Tip de vin: Rosu              
An: 2009
Soi de struguri: Garnacha
Grad alcoolic: 14%
Crama: Bodegas y Viñedos de Jalon
Pret: 3,5 Euro



Examen  visual:  Culoare rosu visina, cu tonuri violacee, de intensitate coloranta medie, lucru obisnuit pentru acest soi de struguri.



Examen  olfactiv: Nas mediu de fructe mature, fructe de padure, coacaze coapte, ceva note lactice. Desi nu scrie nimic despre permanenta sa in barici  se resimt aromele de lemn prajit, de ciocolata si ceva piper, dar si un pic de etanal.

Examen  gustativ: Este viu in gura, totodata  un pic subtirel, cu acei acei tanini vigurosi, desi lemnosi,  eleganti si cu gust de lemn prajit si nitel cafea, aciditate echilibrata si alcoolul bine integrat, cu un post-gust larg condimentat.

Servire si Gastronomie:  Temperatura optima de servire: 16-18˚C

Se potriveste cu aperitive, mancaruri din carne, carne la gratar, branzeturi, etc.




Proba paharului “Taster”

            
        Este un pahar special pentru degustarea vinului, favorizeaza perceptia aromelor dar fara doar si poate descopera cel mai mic defect ce il poate avea un vin. Nu are picior, in schimb are doua scorburi, una laterala si alta pe fundul paharului astfel ca se sustine cu doua degete. Dupa cum v-am spus acelasi vin Teorema 2009 degustat cu acest pahar mi s-a parut total diferit, are un nas mult mai intens si dominat in totalitate de lemn prajit si cafea, fructele au ramas uitate, o virtute acunsa de Taster. In gura pare ca este mult mai corpulent, simti cum evolueaza si taninii sunt mai puternici si  mult mai lemnosi. La fel se apreciaza diferit si culoarea vinului, este mai vie si mai nítida.





luni, 2 aprilie 2012

ALBIKER 2011, D.O.C.RIOJA


A venit si momentul de a degusta un “Rioja”, fara indoiala o zona emblematica sau mai bine zis un mit spaniol in afara tarii, dar si taramul soiului Tempranillo. Si vreau sa incep cu un tip de vin foarte cunoscut prin zona, elaborat prin macerare carbonica. Sunt vinuri cu o viata scurta si potrivit pentru  “tapeo “(= degustari de aperitive) prin baruri dupa amiezele, o cultura a barurilor impartasita cu mult entuziasm de spanioli.

Zona de Origine: D.O. C. Rioja

Tip de vin: Rosu              

An: 2011

Soi de struguri: Tempranillo 95%, Viura 5%

Grad alcoolic: 13.5%

Crama: Bodegas Altún S.L.

Pret: 5,20 Euro



Examen  visual: Culoare rosu cireasa coapta, cu nuante proeminente de violet, cu o intensitate coloranta medie-joasa, limpede si cristalin, desi pe eticheta de pe verso scrie: Datorita puritatii vinului poate aparea precipitare naturala care nu afecteaza calitatea produsului.
Examen  olfactiv: Nas puternic de fructe maturate, visina coapta,  banana, fructe sintetice, se fac resimtite si aromele de piper alb, minerale.

Examen  gustativ:  Atac puternic, destul de corpulent cu acei tanini vii, ai unui vin tanar, de o buna aciditate cu un post-gust larg de fructe sintetice.

Servire si Gastronomie:  Temperatura optima de servire: 14˚C
Se recomanda consumul lui inainte de a implini un an de la imbuteliere si dupa cum v-am spus este potrivit pentru a insoti aperitive, preparate din peste, branzeturi, mezeluri si cate mai poftiti.