marți, 21 februarie 2012

Garnacha Centenaria 2010


GARNACHA CENTENARIA 2010
COTO DE HAYAS

Zona de Origine: D.O. Campo de Borja
Tip de vin: Rosu
An: 2010
Soi de struguri: 100% Garnacha
Grad alcoolic: 14%
Pret: 10 Euro
Este un vin ce caracterizeaza perfect soiul de struguri Garnacha (numita si Grenache),  un soi de origine spaniola si care este marele protagonist al vinurilor din zona Aragon.
Strugurii provin de la vite de vii foarte batrane, de zone neirigate,  cu soluri foarte aride, pietroase si cu pamant rosu, soluri montane. Strugurii se culeg in prima saptamana a lunii Octombrie si se elaboreaza dupa metoda traditionala. Se macereaza la temperatura joasa  o zi cu scopul de a obtine arome de fructe madure, dar care inca isi pastreaza prospetimea. Apoi se fermenteaza la o temperatura de 26˚C timp de 10 zile. Maturarea vinului se face in barici de stejar francez timp de 4 luni, cautand o buna echilibrare intre aromele lemnoase si ce fructifer.

Examen  visual: Culoare rosu  rubiniu cu nuante proeminente de violet, de o intensitate medie-inalta, as spune destul de intensa pentru acest soi, pentru ca se caracterizeaza prin obtinera unor vinuri cu putina culoare. Limpede si cristalin. Este un vin gliceric, foarte usor de sesizat dupa lacrimile care le lasa pe pahar, ce sunt dense producand asa numitul "efectul Marangoni".
Examen  olfactiv: Fara a agita paharul imi vine aroma subtila de lemn prajit (ars), spunandu-mi de la inceput ca are un pas usor prin barica. Agitand paharul ca prima sentzatie simtim mirosul de scortisoara (condimente dulci), piper alb, dupa care incep sa-si faca loc si fructele mature, pruna coapta, cirese, mai bine zis dulceturi. Conform se aeriseste devine mai expresiv amintindu-mi de bomboanele de ciocolata cu visine.
Examen  gustativ: Intra usor, este untuos si pe cale retronasala se apreciaza condimentele si fructele mature, usor arzator dar fara a da senzatia de un vin alcoolic. Un vin cu o aciditate echilibrata, iti umple gura avand taninii maturi, specific pentru garnacha. Post-gustul este lung si dulceag dominat de gustul de smochine coapte, migadle,  semn de un grad avansat de maturare a strugurilor. Dupa preferintele mele un pic nefinisat la gust, necesitand cateva luni bune de permanenta in sticla.
Servire si Gastronomie:  Temperatura optima de servire: 15-16˚ C. Se recomanda decantarea vinului inainte de servire. Recomandat pentru a insoti aperitive din  cascaval , pateuri, etc., mancaruri din carne cu sos, diferite feluri de carne la gratar.

duminică, 19 februarie 2012


VIÑA MAYOR VERDEJO 2009

Primul meu vin, un vin alb elaborat dintr-un singur soi numit Verdejo, un moment  destul de incordat, dar care mi-a lasat un gust dulceag pentru ca am ramas placut surprinsa de ce mi-a oferit aceasta prima experienta. Fara indoiala este un bun reprezentant al vinurilor de Rueda ce merita repetat.

Zona de Origine: D.O.Rueda
Tip de vin: Alb
An: 2009
Soi de struguri: 100% Verdejo

Grad alcoolic: 13%
Pret:  4-6 Euro

Examen  vizual: Culoare galben pai cu tonuri verzui, limpede si stralucitor.

Examen  olfactiv: Aroma intensa si agreabila cu puternice note vegetale (iarba proaspata, miros caracteristic al acestui soi de struguri), note de citrice, fructe tropicale cum ar fi banana si unele aluzii de flori albe.

Examen  gustativ: Are o usoara trecere prin cerul gurii, untuos, cu un usor carácter de fructe mature, cu o buna aciditate si echilibrat, dulcea si cu un final persistent.
Servire si Gastronomie:  Temperatura optima de servire: 7-9 ˚C. Un vin potrivit pentru a insoti mancaruri din fructe de mare si peste, carnuri albe, paste si salate crude.

vineri, 17 februarie 2012

Bine ati venit!!!



         Toate au un  inceput, la fel si istorioara mea despre convertirea mea intr-o impatimita a vinului.  In vara anului 2009 am terminat facultatea de Agricultura si Industrie Alimentara si am inceput sa lucrez intr-o crama de vinuri spaniola ca si responsabila de laborador. Aceasta vara a marcat inceputul unei calatorii in lumea fascinanta a vinului. In principiu nu-mi placea  vinul, totul a survenit ca o provocare, cea de a cunoaste mai bine procesul  de elaborare a vinului si am descoperit ca degustarea vinului este o sarbatoare pentru simturile noastre si merita sa fie traita.

         Aici voi scrie despre vinurile pe care le-am probat si care cred ca sunt  interesante, sunt vinuri razonabile calitate-pret, dar care nu sunt cunoscute de publicul larg in afara Spaniei. In acelasi timp vreau  sa  ma insotiti in descoperirea altor vinuri de prin alte zone pe care inca nu am avut ocazia sa  le cunosc. Ma veti intreba de ce Spania? Pentru ca sunt aici si vreau sa impart ce stiu. Dar mai interesanta mi se pare asemanarea intre cele doua tari : Spania si Romania in ceea ce priveste evoluarea culturii de a bea vin. Cred ca se pot stabili paralelisme intre ce-a fost si ce este vinul  la ora actuala in Spania si pe de alta parte ce este si poate fi in viitor vinul in Romania.
O sticla de vin niciodata nu se goleste………se umple de sentimente!!!